Despre actiuni

Generalitati

Din punct de vedere juridic, o actiune reprezinta dreptul de proprietate al posesorului acesteia asupra unei cote-parti din societatea comerciala. Detinatorul uneia sau mai multor actiuni ale unei firme are dreptul la dividende acordate din profitul acesteia, are dreptul sa participe la luarea deciziilor, prin intermediul Adunarii Generale a Actionarilor, si are dreptul la o cota-parte din sumele rezultate în urma unei eventuale lichidari a firmei, proportional cu numarul de actiuni detinute.

Din punctul de vedere al pietei de capital, actiunile sunt instrumente financiare pe care investitorii le pot cumpara sau vinde în cadrul unei piete organizate si reglementate, mai exact al Bursei de Valori.

Actiunile sunt instrumentele financiare de baza ale pietei de capital, tranzactionarea lor oferind pe de o parte investitorilor posibilitatea de a obtine profituri si pe de alta parte companiilor posibilitatea de a se finanta. Investitorii pot obtine profit cumparand actiuni la un anumit pret si vanzand la un pret mai mare, iar companiile se pot finanta prin emisiunea de noi actiuni si vanzarea lor catre investitorii interesati.

Tipuri de actiuni

Actiunile companiilor pot fi de doua feluri. Cele mai des intalnite sunt actiunile ordinare, sau comune, care dau dreptul la dividende in limita profitului net obtinut de companie in anul anterior, dau dreptul la vot in Adunarea Generala a Actionarilor si la un procentaj din suma rezultata in urma unei eventuale lichidari a activelor companiei, in functie de numarul de actiuni detinute si de ponderea acestora in totalul actiunilor emise de companie. Al doilea tip de actiuni sunt cele preferentiale, care dau detinatorilor unele drepturi suplimentare fata de actiunile ordinare, insa in general compenseaza acest lucru prin micsorarea altor drepturi. De asemenea, in cazul lichidarii companiei detinatorii de actiuni preferentiale pot fi indreptatiti sa aiba prioritate fata de restul actionarilor, in cazul in care suma rezultata din valorificarea activelor nu acopera datoriile acesteia. Actiunile preferentiale sunt particularizate de la companie la companie, putand exista si drepturi sau obligatii diferite fata de cele exemplificate mai sus. O astfel de actiune preferentiala mai putin obisnuita este asa-numita `actiune de aur`, pastrata in unele cazuri de cei care vand pachetul majoritar de actiuni al unei firme, pentru a avea drept de veto in privinta unor categorii de decizii strategice ulterioare (de multe ori statele apeleaza la asa ceva a tunci cand privatizeaza o companie), sau pentru a avea prioritate la a reintra in posesia companiei in cazul in care noul proprietar se hotaraste sa o vanda, la randul sau. In general, actiunile preferentiale nu au atasate mai multe tipuri de drepturi in plus fata de cele comune, ci unul singur, insotit de obicei si de o restrictie, cum ar fi lipsa dreptului de vot in Adunarea Generala a Actionarilor. Un caz mai special este cel al companiilor ale caror actiuni ofera drept de vot in limita unui anumit procent din capitalul social. In aceasta situatie, daca un actionar depaseste limita respectiva (care poate fi de 1%, 5%, 10%, etc. din capitalul social) i se anuleaza dreptul de vot pentru actiunile care trec peste acea limita, sau eventual i se dilueaza dreptul de vot, putand avea un vot la 1.000, la 10.000, la 100.000 de actiuni, in functie de statutul firmei, fara sa piarda insa dreptul de a incasa dividende. In aceasta situatie actiunile sunt practic intre actiuni ordinare si actiuni preferentiale.

Tranzactionarea actiunilor in Romania

În România, singura institutie unde se pot tranzactiona actiuni este Bursa de Valori Bucuresti (BVB), primele tranzactii de dupa 1990 având loc aici în anul 1995. Aceasta este structurata pe cinci categorii (Categoriile I, a II-a, a III-a, Unlisted si International).

Pentru ca actiunile emise de o companie sa fie admise la tranzactionare la una din categoriile bursei, respectiva companie trebuie sa îndeplineasca o serie de criterii, dintre care cele mai importante tin de profitabilitate (în general companiile trebuie sa fi obtinut profit în ultimii ani), de dimensiuni (nu orice firma, oricât de mica, poate fi admisa la tranzactionare) si de transparenta (fiecare emitent trebuie sa faca publice o serie de informatii legate de activitatea pe care o desfasoara). Ulterior, dupa admiterea la tranzactionare, fiecare dintre emitenti trebuie sa continue sa îndeplineasca acele criterii, în caz contrar putând fi delistati. Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca in Romania nu se pot tranzactiona decat actiuni ordinare. Pe pietele mai dezvoltate din vestul Europei si din Statele Unite exista posibilitatea de a tranzactiona si actiuni preferentiale prin intermediul bursei.

Vezi pe pagina actiuni bursa informatii despre actiunile tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti.

Deschide gratuit cont demo BVB

* Toate campurile sunt obligatorii.