Actiuni

Actiuni - despre actiuni. Ce sunt actiunile?

Din punct de vedere juridic, o acţiune reprezinta dreptul de proprietate al posesorului acesteia asupra unei cote-parţi din societatea comerciala. Deţinatorul uneia sau mai multor actiuni ale unei firme are dreptul la dividende acordate din profitul acesteia, are dreptul sa participe la luarea deciziilor, prin intermediul Adunarii Generale a Acţionarilor, şi are dreptul la o cota-parte din sumele rezultate in urma unei eventuale lichidari a firmei, proporţional cu numarul de actiuni deţinute.

Din punctul de vedere al pietei de capital, actiunile sunt instrumente financiare pe care investitorii le pot cumpara sau vinde in cadrul unei piete organizate si reglementate, mai exact al Bursei de Valori.

Actiunile companiilor pot fi de doua feluri. Cele mai des intalnite sunt actiunile ordinare, sau comune, care dau dreptul la dividende in limita profitului net obtinut de companie in anul anterior, dau dreptul la vot in Adunarea Generala a Actionarilor si la un procentaj din suma rezultata in urma unei eventuale lichidari a activelor companiei, in functie de numarul de actiuni detinute si de ponderea acestora in totalul actiunilor emise de companie. Al doilea tip de actiuni sunt cele preferentiale, care dau detinatorilor unele drepturi suplimentare fata de actiunile ordinare, insa in general compenseaza acest lucru prin micsorarea altor drepturi.

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.