Cine programeaza viitorul la Bursa de Valori Bucuresti?

14/10/2021

    Suntem ultra-competitivi in tehnologie. Dar in dezvoltarea de software, aproape ca nu avem rivali. Hai sa vedem cateva cifre...o sa fii uimit.
  • Romania este a 4-a cea mai importanta tara din UE din punct de vedere al valorii adaugate de industria IT: 9% din total, din care 4% exclusiv din dezvoltarea de software. Dupa 20 de ani de crestere accelerata, suntem acum in top 20 cele mai vibrante destinatii globale in software development.
  • Cu un ritm anual mediu de crestere de 14%, industria IT din Romania contribuie cu 6% la formarea PIB. Ponderea va creste la 12% pana in 2025.
  • Suntem atractivi pentru o lume intreaga. Avem o infrastructura tehnologica excelenta si un regim preferential de taxare pentru dezvoltatorii de software. Punctam foarte bine ca proximitate geografica fata de principalele capitale si hub-uri IT europene.
  • Romania este #1 in Europa si #6 in lume din punct de vedere al numarului profesionistilor certificati in IT. Specializarile sunt foarte diverse, acoperind toate ariile in voga (inclusiv web, cloud, mobile). In programare, cele mai cautate skill-uri sunt .Net, Java, C++, PHP, Javascript, Python, Angular, React, SQL si Oracle.
  • Numarul angajarilor in IT a crescut cu 43% in perioada 2014 - 2019. Sunt acum peste 120 de mii de profesionisti care lucreaza in IT, jumatate dintre acestia fiind localizati in Bucuresti. Anual, 41 de universitati locale cu profil tehnic genereaza cel putin 5 mii de absolventi specializati in IT.
    In termeni absoluti, industria noastra de software a depasit 6 miliarde de euro in 2019 (+10% vs anul precedent). A trecut de 8 miliarde de euro in 2020.
  • In 2019, ultimul an pentru care am gasit date complete, erau peste 24 de mii de companii de software development active in Romania (+6% vs 2018 si +38% vs 2015). Dintre acestea, 22.600 erau micro-companii, 1.100 erau companii mici, 328 erau companii medii, iar 20 erau companii mari. Afacerile cu capital romanesc aveau o pondere de 27% din total.
  • Veniturile generate de companiile de talie medie reprezentau cam 37% din total. Cele mai mari 10 companii de software development din Romania inregistrau venituri de 1,3 miliarde de euro, adica 17% din total.
  • Profitul net al sectorului romanesc de software development a fost in 2019 de peste 1 miliard de euro (+27% vs 2018 si +110% vs 2015). Din cele peste 24 de mii de companii, circa 16 mii erau profitabile (adica 67% din total).
  • Dezvoltatorii de software nu sunt distribuiti geografic in mod uniform, ci sunt concentrati in 8 arii metropolitane importante: Bucuresti (50% din total), Cluj (20% din total), Timisoara (5%), Craiova, Iasi, Sibiu, Brasov si Oradea.
    Poti investi oricand in toate aceste companii prin TradeVille, din platforma online de tranzactionare sau aplicatia mobila pentru iOS si Android. Iar daca esti antreprenor al unui business de succes in software development si vrei finantare fara batai de cap sau formalitati interminabile, da-ne de veste.

Surse:
https://www.berg-software.com/en/news/7-reasons-to-outsource-your-software-services-to-romania/
https://www.softelligence.net/blog/outsourcing-it-services-to-romania/
https://outsourcing-today.ro/?p=3793
https://www.7mileadvisors.com/the-ma-activity-in-it-services-and-software-sector-in-romania-is-expected-to-accelerate-in-2021/
https://www.ideamotive.co/software-dev-outsourcing-romania
https://tradeville.ro/press-room/arhiva-comunicate
https://qualitance.com/blog/qualitance-bond-offering/
https://qualitance.com/blog/corporate-bondstrading-bvb-mts/
https://tradeville.ro/press-room/tehnologie-la-BVB
https://www.bvb.ro/AboutUs/MediaCenter/PressItem/BVB-lanseaza-BET-AeRO-primul-indice-pentru-piata-AeRO/5475

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.