Analiză TradeVille: Piața de retail ar putea subscrie în jur de 30% la listarea Hidroelectrica

Data: 05/02/2022

  • Tranșele de retail la listările Nuclearelectrica (15%), Romgaz (20%) și Electrica (21%) au fost puternic suprasubscrise, iar la IPO-ul One United Properties, din 2021, ponderea investitorilor de retail a ajuns la un nivel record pentru BVB, de 37%.
  • Dezvoltarea aplicațiilor mobile de tranzacționare a dus la o creștere a importanței investitorilor de retail în ofertele publice, iar tendința se constată și în România, la fel ca pe alte piețe emergente.
  • O eventuală listare duală, la Bursa de Valori București și pe încă o piață secundară internațională de prestigiu, de exemplu London Stock Exchange, ar crește vizibilitatea și lichiditatea acțiunilor pentru un grup mai larg de investitori, iar ca eveniment unic în domeniul energiei verzi din Europa, oferta ar încuraja includerea pieței noastre de capital în categoria piețelor emergente și pentru furnizorul de indici globali MSCI.


București, 2 mai 2022. Investitorii individuali de la BVB ar putea subscrie în jur de 30% dintr-o Ofertă Publică Secundară prin care acționarul minoritar Fondul Proprietatea (FP) va vinde o participație de cel puțin 15% din acțiunile Hidroelectrica, estimează analiștii TradeVille, cel mai mare broker de retail din România.

Creșterea cu 24% a numărului de investitori individuali din România în 2021, precum și interesul ridicat față de listările unor companii din sectorul energetic, manifestat prin suprasubscrieri substanțiale, se numără între principalele argumente pentru asigurarea unei tranșe de retail cât mai consistente la listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România și cea mai profitabilă companie deținută de Statul român în proporție de 80%.

În mod tradițional, pe piețele de capital dezvoltate, investitorii de retail puteau subscrie circa 10% din acțiunile unei oferte, în timp ce investitorilor instituționali - cu putere de cumpărare mai ridicată - le era rezervat restul de 90%. În ultimii ani, participarea retail-ului a crescut din ce în ce mai mult, pe fondul dezvoltării aplicațiilor de tranzacționare și al ușurinței cu care se poate investi la bursă, inclusiv în România.

Trendul este la fel de pronunțat și pe alte piețe emergente, precum Polonia și India, iar în România, interesul pentru listările marilor companii de stat din sectorul energetic s-a manifestat încă din perioada 2013-2014. Deși tranșele alocate investitorilor de retail - Nuclearelectrica (SNN) - 15%, Romgaz (SNG) - 20% și Electrica (EL) - 21% - au fost generoase, s-au înregistrat suprasubscrieri însemnate (SNN - de până la 5,6 ori; SNG - de 17,7 ori; EL - de peste 8 ori).

Anul trecut, cu ocazia listărilor unor companii antreprenoriale, acest interes al investitorilor de retail a fost reconfirmat. La IPO-ul Transport Trade Services (TTS), investitorii de retail au avut rezervate 20% din acțiuni, iar la One United Properties (ONE) - 37%, un nivel record pentru BVB.

Potrivit evaluării făcute de acționarul FP, 15% din Hidroelectrica ar valora peste 2,3 miliarde USD, ceea ce va reprezenta o tranzacție de dimensiuni mari nu doar pentru BVB, ci chiar la nivel internațional. Din estimările echipei de Analiză și dialogul permanent al brokerilor TradeVille cu investitorii rezultă că interesul investitorilor de retail este ridicat și ar fi nevoie de o tranșă rezervată mai mare decât la IPO-urile SNN, SNG și EL. Mai mult, întrebările unor persoane care nu au investit până acum despre „Cum pot cumpăra acțiuni la Hidroelectrica?” au devenit tot mai numeroase în ultimele săptămâni.

„Din moment ce listarea Hidroelectrica este estimată a fi cea mai mare listare de pe BVB și așteptarea investitorilor de retail este să aibă acces la o tranșă cât mai consistentă, care s-ar putea situa în jur de 30%, potrivit analizelor TradeVille. Investitorii individuali ar contribui la free float-ul noului emitent, ar ajuta la o evaluare corectă și ar putea susține prețul după listare. Mai mult, posibilitatea de a deține acțiuni la cea mai valoroasă companie din România ar spori interesul românilor pentru piața de capital și ar consolida interesul în creștere pentru plasamentele bursiere, constatat în ultimii ani.”,

- - Georgiana Androne, Senior Broker, TradeVille

Fondul Proprietatea, care își poate vinde integral deținerea de aproape 20% în Hidroelectrica în această Ofertă Publică Secundară, a pledat încă de la început pentru listare duală: Bursa de Valori București și încă o piață secundară internațională de prestigiu, de exemplu London Stock Exchange.

În general, o listare duală crește vizibilitatea și lichiditatea acțiunilor pentru un grup mai larg de investitori, iar în cazul unei majorări de capital, compania poate atrage fonduri pentru investiții și de la jucători din afara pieței de acasă. În plus, ca eveniment unic în domeniul energiei verzi din Europa, oferta ar aduce o acoperire mai bună pentru Hidroelectrica și România deopotrivă în mass-media globală și în cercetarea de investiții a marilor bănci internaționale, încurajând în mod potențial includerea pieței noastre de capital în categoria piețelor emergente și pentru furnizorul de indici globali MSCI.

Cei interesați de cea mai mare listare pe BVB, așteptată pentru trimestrul al IV-lea din 2022, au posibilitatea de a se pregăti, din timp, deschizându-și un cont de tranzacționare la TradeVille, putând subscrie online sau direct din aplicația mobilă.


Despre TradeVille

TradeVille este cel mai mare broker de retail din România, având o prezență activă de peste 27 de ani pe piața de capital din România și oferind clienților de retail acces facil și rapid la instrumentele financiare listate la Bursa de Valori București și pe marile burse internaționale. În 2021, TradeVille a primit din partea Bursei de Valori București cele mai multe trofee la ceremonia de premiere a performanțelor bursiere: Participantul anului 2020 pe segmentul de retail și Intermediarul companiilor antreprenoriale la BVB în 2020 pe segmentul de obligațiuni.

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.