Cine profita pe seama inflatiei?

Data: 23/03/2021

Anul trecut pe vremea asta, cotatiile petrolului incepeau cu semnul minus. Oricat de ciudat ar parea, pentru cateva ore vanzatorii erau cei care ii plateau pe cumparatori.

    Un an mai tarziu, insa, petrolul a ajuns sa coste din nou 70 USD/baril. Cotatiile marfurilor agricole cresc la unison (si apropo: pregatim o editie TradeTalk special dedicata sectorului agricol). Cuprul s-a tranzactionat recent la maximele ultimei decade. Iar preturile alimentelor s-au majorat in ultimele 9 luni consecutiv si sunt acum la cele mai mari valori dupa iulie 2014.
  • Da, revenirea peste asteptari a economiilor + campania de vaccinare anti-Covid = primul avans generalizat al cotatiilor marfurilor din ultima decada.
  • Nemaivorbind despre inflamarea asteptarilor inflationiste. In SUA, intreaga masa de bani in circulatie a crescut anul trecut cu 26%. O singura data s-a mai intamplat asta, in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
    Deocamdata, bancile centrale ne spun ca inflatia este doar temporara. Dar cine stie?
  • Ultima oara cand am primit aceasta asigurare, bilantul Rezervei Federale era mai mic cu cel putin 3 trilioane USD.
  • In plus, alte cateva trilioane de dolari americani si euro vin in economie oricum din uriasele programe stimulative fiscale. Atat in SUA, cat si in Europa. Inclusiv pentru infrastructura si tranzitia catre energie verde.
    Daca in primavara trecuta se confruntau cu o criza existentiala, producatorii de marfuri sunt acum vedetele burselor internationale.
  • Si nu uita de actionari. Glencore (bursa de actiuni de la Londra) si Freeport-McMoRan (NYSE) au reintrodus plata dividendului. Rio Tinto (NYSE) anunta cel mai mare dividend din istoria de 148 de ani a companiei. Pana si Exxon (NYSE) promite un dividend substantial, in ciuda pierderilor suferite in 2020.
    Cotatiile nu cresc doar pentru marfurile industriale traditionale. Metalele rare, cu importanta strategica, au revenit si ele pe listele de cumparare ale investitorilor.
  • Potrivit unor surse citate recent de FT/Reuters, China exploreaza ideea introducerii unor restrictii pentru exporturile de metale rare utilizate in industria de aparare din SUA.
  • China este responsabila in prezent pentru 60% din productia globala de metale rare (desi, in urma cu cativa ani, procentul era de aproape 98%) si detine peste doua treimi din rezervele totale cunoscute. 80% din importurile de metale rare ale SUA provin din China.
  • Pe radar sunt acum o serie larga de marfuri strategice care au profiluri geografice particulare de cerere/oferta, mai ales intr-un mediu global tot mai polarizat din punct de vedere comercial, tehnologic si geopolitic. Dependenta SUA in arii de interes strategic nu se limiteaza la semiconductori.
  • Faceti cunostinta atunci cu Energy Fuels (AMEX). Un producator american important de uraniu, dar si de vanadiu (un metal rar folosit in producerea de otel de mare rezistenta, titan si alte aliaje, precum si in componenta bateriilor care stocheaza energia din surse regenerabile).
    Aurul nu a beneficiat (deocamdata) pe seama cresterii asteptarilor inflationiste. De la cel mai recent maxim record atins in vara anului trecut (la peste 2,000 USD/uncie), aurul a pierdut 20% din valoare.
  • Asta pentru ca dobanzile titlurilor de stat americane au crescut la randul lor, replicand asteptari inflationiste tot mai mari. Si amintiti-va ca aurul nu ataseaza niciun fel de randament intrinsec (dobanda, cupon sau dividend).
  • O alta problema pentru aur este ca Rezerva Federala refuza sa creada ca inflatia este altfel decat doar temporara. Si nici nu este ingrijorata excesiv din cauza cresterii dobanzilor titlurilor de stat. Deocamdata.

Pe bursa americana de actiuni, insa, preocuparea investitorilor pentru inflatie se simte tot mai pregnant.

    La inceputul acestei luni, divergenta dintre indicii Nasdaq 100 si Dow Jones Industrial Average a ajuns la cea mai mare valoare dupa 1993. In defavoarea sectorului de tehnologie reprezentat de indicele Nasdaq 100.
  • Asta pentru ca estimarile in privinta profitabilitatii viitoare a companiilor de tehnologie sunt conditionate de asteptarile privind dobanzile din piata.
  • In schimb, sectoarele ciclice ale economiei traditionale (care compun indicele Dow Jones Industrial Average) se coreleaza teoretic in mod direct si puternic cu evolutia dobanzilor. Ganditi-va la banci, de exemplu: acestea profita pe seama unor dobanzi mai mari.
    Cresterea generalizata a cotatiilor marfurilor se simte si la Bursa de Valori Bucuresti.
  • In debutul acestui an, producatorii de energie si business-urile ciclice precum Nuclearelectrica (SNN) si TeraPlast (TRP) sunt in topul aprecierilor la nivelul indicelui de referinta BET.
  • Relativ la rezultatele preliminare anuntate pentru 2020, OMV Petrom (SNP) propune un dividend de 0.031 lei/actiune, adica un randament al dividendului de aproape 8%. Dar ar fi si pentru prima data de la listarea din 2001 cand OMV Petrom ar plati un dividend mai mare decat profitul net inregistrat anul trecut (1.76 miliarde lei vs 1.3 miliarde lei). Mai mult, OMV Petrom a comunicat ca doreste sa mentina un dividend cel putin constant de la un an la altul.
    Iar noul record de tranzactionare la debut pe piata AeRO apartine Agroland (AG).
  • Compania care detine cea mai vasta retea de magazine agricole din Romania a generat un volum de peste 14 milioane lei in prima zi de tranzactionare (1 martie). Si o apreciere de 370% fata de pretul de vanzare din plasamentul privat intermediat de TradeVille in luna noiembrie a anului trecut (4,5 lei/actiune).
  • La debut pe piata AeRO, valoarea de piata a companiei a atins 250 milioane lei. Agroland a intrat astfel in top 5 al celor mai bine capitalizate companii listate pe AeRO.
  • Pentru 2020, Agroland a raportat un profit net preliminar de 10.31 milioane lei, de aproape 4 ori mai mare decat in 2019. EBITDA: 14.21 milioane lei, de aproape 3 ori mai mare fata de anul precedent. Iar cifra de afaceri a depasit 187 milioane lei (+33% fata de anul precedent). In 2020, vanzarile online au crescut de 4 ori fata de anul precedent.
  • Pentru 2021, Agroland vrea sa se pozitioneze drept cel mai mare jucator online pe segmentul hobby farming si sa fie in top 5 la fiecare dintre categoriile pet care, gardening si protectia plantelor. Vanzarile online vor ajuta extinderea regionala in Ungaria, Bulgaria si Serbia.
  • In plus, prin achizitia activelor sucursalei Mihailesti a companiei Avicola Bucuresti, Agroland a ajuns in topul primilor 10 producatori de oua de consum din Romania.
  • In urmatorii 3 ani, Agroland intentioneaza sa deschida pana la 35 de magazine MEGA, care ar putea genera peste 50% din veniturile totale. 8 magazine cu acest format vor fi deschise chiar anul acesta. Formatul MEGA inseamna magazine cu suprafete intre 400 si 600 metri patrati care expun 2.500 pana la 3.000 de produse pentru gradina, animale de companie sau ferma.
  • Potrivit unor declaratii facute recent de fondatorul si CEO-ul Horia Cardos, Agroland isi propune sa ofere 3 actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta la data de inregistrare care va fi stabilita cu ocazia Adunarii Generale a Actionarilor. Totodata, se are in vedere si derularea unei majorari de capital cu aport in numerar, dimensiunea acesteia urmand sa fie propusa in convocatorul AGA.
  • Compania vrea sa-si transforme subsidiara Agroland Agribusiness in societate pe actiuni. Agroland propune majorarea capitalului social al subsidiarei cu 22.500 lei, pana la 112.500 lei, cu scopul de a oferi spre subscriere noile actiuni in cadrul unei oferte de vanzare prin metoda plasamentului privat.
  • Agroland Agribusiness este specializata pe comertul cu inputuri organice si conventionale pentru agricultura, respectiv seminte, ingrasaminte si produse pentru protectia plantelor, precum si tradingul de cereale.
  • Ulterior transformarii in societate pe actiuni, Agroland Agribusiness ar putea emite, printr-un plasament privat, obligatiuni in valoare totala de 20 milioane lei cu scadenta cuprinsa intre 3 si 7 ani si o rata anuala fixa a cuponului de 9%.

Surse:
https://www.bbc.com/news/business-52350082
https://www.vanityfair.com/news/2020/05/oil-traders-on-the-day-prices-went-negative
https://www.allaboutfeed.net/market/feed-statistics/grain-prices-remain-at-a-high-level/
https://www.marketwatch.com/story/why-copper-just-scored-its-biggest-monthly-gain-since-2016-11614365725
http://www.fao.org/news/story/en/item/1378659/icode/
https://apnews.com/article/financial-services-inflation-coronavirus-pandemic-jerome-powell-2eda8a7073c8652fe38cd7d0c1e2dfd8
https://www.ft.com/content/27086ad8-bc84-4e2e-9195-91880fa6916f
https://www.ft.com/content/fa6f09c1-a86a-4ace-ad0b-cccd670d8bb3
https://www.ft.com/content/cc06bbd2-52d4-45b7-b05d-5fc47ad9e615
https://www.ft.com/content/c6eab9a0-47ce-410f-9274-aa7da067ca37
https://www.cnbc.com/2021/03/04/exxon-ceo-darren-woods-says-company-will-still-pay-a-strong-dividend-despite-2020-losses.html
https://www.ft.com/content/d3ed83f4-19bc-4d16-b510-415749c032c1
https://www.reuters.com/article/us-usa-china-defence/china-explores-rare-earth-export-curbs-to-target-u-s-defence-industry-ft-idUSKBN2AG0C1
https://www.crn.com/news/components-peripherals/biden-to-order-review-of-u-s-semiconductor-it-supply-chains
https://apnews.com/article/financial-services-inflation-coronavirus-pandemic-jerome-powell-2eda8a7073c8652fe38cd7d0c1e2dfd8
https://finance.yahoo.com/news/nasdaq-100-not-diverged-much-184824022.html
https://www.zfcorporate.ro/burse-fonduri-mutuale/calculele-spatele-propunerilor-dividende-190-mil-lei-profitul-petrom-19912922
https://bvb.ro/infocont/infocont21/SNP_20210204073436_OMV-Petrom---Noutati-Investitori-T4-2020.pdf
https://www.tradeville.eu/press-room/Actiunile-Agroland-nou-record-de-tranzactionare-la-debut-pe-AeRO
https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/finante-personale-agroland-timisoara-intra-la-bursa-ca-o-companie-de-19939594
https://www.bvb.ro/info/Raportari/AG/AG_20210309171325_Rezultate-Financiare-Preliminare-2020-AG-AGR25.pdf
https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/agroland-timisoara-profit-de-10-mil-lei-si-afaceri-de-188-mil-lei-in-19952379
https://www.zf.ro/companii/grupul-agroland-controlat-de-antreprenorul-horia-cardos-a-incheiat-19951138
https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/horia-cardos-convoaca-aga-transformarea-filialei-agroland-19952104

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.