Wall Street: 2021 a fost cel mai profitabil an din istorie

27/12/2021

In 2021, bursa americana de actiuni a aratat investitorilor cea mai ridicata rata de profitabilitate din istorie, alaturi de o crestere record a veniturilor. Astfel, profiturile companiilor listate pe Wall Street au fost mai mari cu 45% fata de anul precedent, in conditiile in care cifrele de afaceri au crescut cu aproape 16%.

• Toate cele 11 sectoare din structura indicelui S&P 500 au inregistrat cresteri atat ale profiturilor, cat si ale veniturilor in 2021. Din punct de vedere al profitabilitatii, sectoarele de top au fost energia, industria, producatorii de materiale, producatorii de bunuri destinate consumului discretionar si institutiile financiare.
  • In ceea ce priveste veniturile, sectoarele de top au fost energia si producatorii de materiale.
  • Marja neta de profit realizata de companiile din indicele S&P 500 a fost la randul sau una record, de 12,6%, dar FactSet (una dintre cele mai prestigioase agentii de analiza bursiera din lume) estimeaza o crestere a acesteia la 12,8% in 2022.
    Pentru primele doua trimestre din 2022, FactSet anticipeaza cresteri ale profiturilor de 6,2% (in primul trimestru), respectiv 4,1% (in al doilea trimestru), alaturi de venituri mai mari cu 9,5%, respectiv 7,5% (comparativ cu perioadele similare din 2021). Pentru intregul an 2022, este estimata o crestere a profiturilor de peste 9%, in conditiile unor cifre de afaceri mai mari cu 7,5%.
    In prezent, indicele S&P 500 se tranzactioneaza la 4,650 de puncte, adica la un multiplu de 21 fata de profiturile anticipate pentru urmatoarele 12 luni. Valoarea este superioara mediei ultimilor 5 ani (18,5) si mediei ultimilor 10 ani (16,6).

• FactSet estimeaza ca, la finalul anului 2022, indicele S&P 500 ar putea fi cotat la peste 5,200 de puncte, marcand o apreciere de 12% fata de nivelul curent.
  • Potrivit FactSet, sectoarele cu cele mai mari aprecieri ar putea fi serviciile de comunicatii (+22%) si energia (19%).
    In 2021, indicele S&P 500 s-a apreciat cu 24%. Cinci dintre cele mai valoroase companii din structura indicelui, anume Microsoft, Nvidia, Apple, Alphabet si Tesla, au contribuit cu aproape o treime din performanta bursei americane in ansamblu.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 74% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor.