Energia electrica face lumina la bursa

16/09/2021

    Bancile centrale ne asigura ca inflatia e cel mai probabil temporara. Insa cresterea preturilor energiei electrice doar temporara nu (mai) pare.
  • Peste tot in Europa, costul energiei electrice ajunge acum la noi maxime record...si la valori duble fata de cele cu care am inceput anul.
  • In Germania, contractele pe energie electrica livrabila anul viitor se tranzactioneaza la peste 100 euro/MWh. In Franta, preturile sunt similare, iar in Marea Britanie sunt chiar mai mari. De fapt, Marea Britanie se confrunta cu cea mai scumpa energie electrica din Europa...cu preturi pentru "ziua urmatoare" de peste 500 lire/MWh (la un moment dat, acestea au sarit la...1.750 lire/MWh).
    In primavara, scumpirea energiei electrice a fost o reactie fireasca la redeschiderea economiilor. Dar preturile au continuat sa creasca...nu din cauza vreunei cereri fabuloase, ci pe seama blocajelor suferite de sursele de producere a energiei (atat combustibili fosili, cat si surse regenerabile).
  • In Europa, stocurile de gaz natural sunt acum cu mult sub media ultimilor 5 ani. Strategic, rusii anunta finalizarea constructiei proiectului Nord Stream 2...dar mai sunt necesare ultimele verificari si certificarea, operatiuni care potrivit expertilor ar dura circa 2 luni (iar Germania zice 4 luni).
  • Apropo, proiectul Nord Stream 2 a costat 11 miliarde dolari si ar trebui sa livreze anual 55 miliarde metri cubi de gaz natural catre Europa (ocolind Ucraina). Gazul rusesc acopera si acum peste o treime din cererea europeana.
    In trecut, cand gazul natural se scumpea excesiv sau stocurile erau reduse, companiile de utilitati se orientau catre carbune. Dar asta nu mai e o optiune rezonabila in 2021.
  • In primul rand, nimeni nu adora carbunele in Europa (si cam nicaieri in lume...cu cateva exceptii notabile). Apoi, pretul carbonului a crescut la randul sau pe continent, depasind 60 euro/tona (2x fata de inceputul anului).
  • Pentru ca situatia sa fie si mai complicata, rezervele de carbune in porturile europene sunt la cele mai mici valori (pentru aceasta perioada din an) dupa 2016.
    Nici energia eoliana nu este inca parte a solutiei. Vremea excesiv de calda si vitezele scazute ale vanturilor reduc semnificativ productia de energie eoliana. In Marea Britanie, sursele eoliene genereaza acum circa 5% din totalul energiei electrice, comparativ cu o medie de 18% pe parcursul anului trecut.
  • De fapt, Marea Britanie a devenit locul potrivit pentru o furtuna perfecta pe piata energiei electrice. Productia locala de gaz natural este in 2021 cu 28% mai mica fata de anul trecut, costul importurilor a crescut exponential, dezafectarea capacitatilor de extractie a carbunelui a fost accelerata in ultimii ani, iar capabilitatile nucleare sunt extrem de reduse.
    Filmul este aproape identic in SUA, dupa cea mai calduroasa vara din istorie. Aici, sursele regenerabile inseamna cam o cincime din productia totala de energie electrica, in timp ce gazul natural si carbunele contribuie cu circa 60% (energia nucleara acoperind restul).
  • Anul trecut in primavara, gazul natural costa 2 dolari (per MMBtu) cam peste tot in lume (SUA, Europa si Asia). Acum, insa, gazul se tranzactioneaza la 5 dolari in SUA si costa 20 dolari sau mai mult in Europa si Asia.
    Nici energia nucleara nu mai este asa ieftina. Pretul spot al uraniului a crescut cu circa 40% in aceasta vara si a ajuns la cele mai mari valori dupa 2012. Cei mai mari producatori globali de uraniu, Kazatomprom (listata la Londra) si Cameco (listata la Toronto si New York) au devenit instantaneu vedetele burselor internationale...generand un interes tot mai ridicat din partea investitorilor de retail.
  • Exista deja un deficit de uraniu la nivel global, estimat sa creasca in urmatorii ani. In scop speculativ, o serie de fonduri de investitii cumpara cantitati tot mai mari de uraniu direct din piata spot. Cantitati uriase, de fapt...
  • Cel mai important asemenea fond, Sprott Physical Uranium Trust, a achizitionat luna trecuta peste 24 milioane de livre de uraniu din piata spot. Asta inseamna 14% din consumul global al reactoarelor nucleare si 2x fata de lichiditatea medie zilnica a pietei spot. Pentru un plus de perspectiva: volumul total de uraniu tranzactionat in piata spot anul trecut a fost de 92 milioane de livre.
  • Valoarea achizitiilor de uraniu facute pana acum de Sprott Physical Uranium Trust a fost de 240 milioane dolari. Iar fondul se pregateste sa cumpere de inca...1 miliard dolari.
Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.