Dow Jones Industrial Average: 125 de ani

08/06/2021

Se spune ca cine nu are batrani, sa-si cumpere.

In 1972, la respectabila varsta de 76 de ani, indicele Dow Jones Industrial Average era cotat la numai...1,000 puncte. Zilele trecute, si-a aniversat cei 125 de ani de existenta la...34,323 puncte.
      Sa-i spunem simplu DJIA. Cel mai popular indice bursier din lume s-a nascut pe 26 mai 1896. Cantarea doar...41 puncte (iar pana in luna septembrie a aceluiasi an, avea sa piarda 31% din greutate, ajungand la 28 puncte).
    • A reunit la debut 12 companii. De General Electric sigur trebuie sa stii, dar nume precum American Cotton Oil, Distilling & Cattle Feeding, American Sugar, US Leather, US Rubber sau National Lead nu mai sunt de mult familiare.
    • De-a lungul timpului, componenta indicelui a fost extinsa de numai doua ori. La 20 de companii in 1916. Si apoi, la 30 de companii in 1928.
    • Desi a avut o copilarie dificila, DJIA a castigat constant in greutate. A atins 100 puncte in 1906, 1,000 de puncte in 1972 si 10,000 puncte in 1999.
    • Iar restul chiar a devenit istorie: 15,000 puncte in mai 2013, 20,000 puncte in ianuarie 2017 si 25,000 puncte...doar un an mai tarziu. Am trecut si de 30,000 puncte in luna noiembrie a anului trecut.
    • In medie, DJIA a avansat anual cu 7.69% , reusind sa incheie nu mai putin de 1,464 de sesiuni de tranzactionare la noi maxime record.
    • Vorbind despre investitii pasive pe termen lung...1,000 USD investiti in DJIA la debut s-ar fi dublat apoi, in medie, la fiecare 9 ani. S-ar fi transformat anul acesta in 4,104,000 USD.
      Ascensiunea, totusi, nu a fost liniara.
    • In 70 din cei 125 de ani de viata, DJIA nu a sarbatorit Revelionul la noi maxime record. Inclusiv in perioada cuprinsa intre 1930 si 1953, atunci cand indicele a stat sub maximele atinse in 1929.
    • Iar in 1910, 1962, 1977 si, mai recent, in 2008, DJIA nu a inchis nicio zi de tranzactionare deasupra nivelului la care a incheiat anul precedent.
      Apropo de copilaria mai putin fericita...primii ani din viata nu au fost deloc simpli.
    • In primii 25 de ani, DJIA a trecut prin 9 piete "bear". Dar si prin cea mai importanta piata “bull”, inregistrand un avans de 496% intre august 1921 si septembrie 1929.
    • Pentru ca imediat apoi sa fie lovit de un crah teribil. De la 381 puncte in 1929, DJIA s-a prabusit pana la...41 de puncte la mijlocul anului 1932. Adica, acelasi nivel la care debuta in urma cu 36 de ani.
      • Cei mai recenti 25 de ani au fost la fel de spectaculosi: excesele sectorului de tehnologie din anii ‘90, colapsul acestuia la inceputul noului mileniu si criza financiara si economica globala din 2008 - 2009. Si mai aproape de zilele noastre, cea mai longeviva piata "bull" din istoria bursei americane (2009 - 2020), intrerupta brusc de cea mai severa pandemie din epoca moderna.
      • Pe 16 martie 2020, DJIA a pierdut aproape 3,000 puncte, adica 13%. In termeni procentuali, a fost un declin similar cu cel suferit pe 28 octombrie 1929. Si al doilea cel mai sever din istorie dupa picajul de 22.6% consemnat pe 19 octombrie 1987.
      • Si totusi, DJIA a reusit sa incheie anul pandemic 2020 cu o apreciere de putin peste 7%
      • Apropo, daca tot vorbim de recorduri negative: la finalul zilei de 19 octombrie 1987, cand totul parea pierdut pe Wall Street, DJIA era cotat la 1,738 puncte.
        Mr. Dow Jones a parcurs nu doar doua razboaie mondiale, ci si 25 de recesiuni ale economiei americane.
      • Acestea s-au suprapus peste deprecieri severe ale bursei, dar nu mereu. De exemplu, in multe dintre recesiunile inregistrate intre anii '20 si '50, DJIA a continuat sa se aprecieze.
      • Indicele a avut o viata politica echilibrata. Insotind 23 de presedinti americani, din care 10 democrati si 13 republicani.