Dividende si buybacks: bine v-am regasit

Data: 22/06/2021

In ultimul an, profiturile companiilor listate au crescut substantial de la un trimestru la altul. S-a intamplat nu doar pe Wall Street, ci pe majoritatea burselor internationale de actiuni.
Si totusi, dividendele nu au tinut pasul.

• In primul trimestru din 2021, dividendele globale au insumat aproape 276 miliarde USD, marcand o scadere de 1.7% fata de perioada similara din 2020.
  • Cel mai cunoscut indice dedicat dividendelor, Janus Henderson’ Global Dividend Index, a atins cea mai mica valoare dupa 2017.
  • Iar in ultimele patru trimestre, dividendele au fost reduse cu 247 miliarde USD, anuland aproape 4 ani de crestere a acestora.
    Asa ca e firesc sa ne intrebam: va fi restabilita in aceasta vara corelatia directa si puternica dintre profituri si dividende?
  • In primul trimestru, la nivel global, doar una din 5 companii a taiat dividendul, adica 18% din total. Comparativ cu 34% pe parcursul anului trecut.
  • Ca valoare, cele mai mari reduceri ale dividendelor din SUA au venit din partea Wells Fargo, Boeing, Walt Disney, Occidental Petroleum si Marriott. Adica jumatate din valoarea totala a reducerilor. In schimb, 8 dintre cele mai mari 20 de majorari ale dividendelor s-au intamplat in sectorul de sanatate.
  • In SUA, dividendele au scazut cu 0.4% fata de perioada similara din 2020. In Europa (ex-Marea Britanie), au crescut cu 4.7%.
  • Singura piata globala care a consemnat noi valori record ale dividendelor platite a fost Canada. Mai precis, 11.8 miliarde USD. De fapt, SUA + Canada au contribuit cu aproape 60% din sumele totale platite ca dividende in toata lumea.
  • Pentru intregul an 2021, Janus Henderson estimeaza ca dividendele globale vor atinge valoarea totala de 1.36 trilioane USD, marcand o crestere de peste 7% fata de anul precedent.
    Nu doar dividendele ar putea sa creasca, ci si buybacks.
  • In primele 4 luni din acest an, companiile americane au anuntat ca sunt pregatite pentru buybacks de 484 miliarde USD, cea mai mare valoare din ultimele cel putin 2 decade. Inclusiv JPMorgan Chase, Netflix si Lockheed Martin.
  • Asta e intentia. In realitate, in primul trimestru, companiile americane au facut buybacks de 140 miliarde USD. Mai multi bani decat in fiecare din precedentele trei trimestre, dar mai putini decat in primul trimestru din 2020 (199 miliarde USD).
  • Goldman Sachs estimeaza ca, in 2021, buybacks facute de companiile americane listate ar putea creste cu 35% fata de anul precedent.
  • Sectorul de tehnologie ar putea cheltui cele mai mari sume de bani pentru rascumpararea propriilor actiuni. Luna trecuta, Apple si Alphabet au anuntat programe aditionale de buybacks in valoare de 90 miliarde USD, respectiv 50 miliarde USD.
  • Europa nu se confrunta cu aceeasi efervescenta. Dar Societe Generale anticipeaza ca buybacks pe continent ar putea ajunge la 150 miliarde USD in 2022 (+25% fata de buybacks medii anuale facute in cei 5 ani pre-pandemie) si la 190 miliarde USD in 2023.
  • Retailerul francez Carrefour tocmai a inceput primul sau program de buybacks din ultima decada. Anunturi similare au venit recent din partea LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, L'Oreal si Eni. Asta dupa ce, anul trecut, companiile europene s-au imprumutat prin emisiuni de obligatiuni corporative in valoare totala de aproape 1 trilion EUR.