Ce efecte pot avea inflatia si dobanzile asupra bursei americane de actiuni?

06/04/2021

Dupa infuzia monetara fara precedent din ultimul an, atat in SUA cat si in celelalte economii globale, riscul unei inflatii semnificative in urmatorii ani este unul dintre cel mai frecvent mentionati factori care ar putea afecta trendul ascendent al burselor de actiuni.

Si totusi, cat de mare este acest risc inflationist?
  • Federal Reserve Bank of St Louis monitorizeaza asteptarile inflationiste in SUA pentru urmatorii 5 ani. La finalul lunii trecute, acestea se situau la aproape 2.2%. In istoria ultimilor 10 ani, cele mai mari asteptari inflationiste au aparut in 2013 - 2014, acestea fiind atunci de aproximativ 2.8 - 2.9%.
  • O eventuala crestere a inflatiei in SUA mult mai rapida decat se asteapta acum investitorii ar putea genera un risc de corectie negativa a bursei americane. Rezerva Federala cauta sa mentina asteptarile de inflatie in SUA ancorate in jurul valorii de 2%.
  • Un alt factor care evolueaza de obicei in tandem cu asteptarile de inflatie este dobanda obligatiunilor guvernamentale americane cu scadenta la 10 ani. Aceasta se situeaza in prezent la aproape 1.7%, in crestere fata de valorile de sub 1% inregistrate in urma cu un an. Analistii se asteapta ca la un moment dat, pe parcursul acestui an, dobanda obligatiunilor guvernamentale americane cu scadenta la 10 ani sa atinga sau chiar sa depaseasca pragul de 2%.
    De ce este importanta valoarea dobanzii obligatiunilor guvernamentale americane cu scadenta la 10 ani?
  • Scenariile de evaluare a actiunilor utilizate de analisti, atat pe bursele internationale cat si pe piata locala, iau in calcul dobanzile obligatiunilor guvernamentale, acestea fiind alternativa teoretica "fara risc" de a plasa bani in cadrul unui portofoliu de investitii.
  • Cand in 2020 dobanda obligatiunilor guvernamentale americane cu scadenta la 10 ani coborase sub 1%, efectul implicit a fost acela de crestere a multiplilor de evaluare a actiunilor din SUA, iar indirect si de pe alte piete de capital.
  • Raportul P/E al indicelui S&P 500 a ajuns in prezent la peste 21, daca este calculat fata de profiturile asteptate de companii in urmatoarele 12 luni. Daca trendul inflationist si cel de crestere a dobanzilor obligatiunilor guvernamentale se va mentine in urmatorul an, exista posibilitatea ca bursele de actiuni sa inregistreze o ajustare a multiplilor de evaluare.
    Contextul economic in SUA ramane deocamdata pozitiv. Sustinerea bursei de actiuni ar putea fi asigurata in continuare de urmatoarele elemente:
  • Rezerva Federala si-a imbunatatit recent estimarea de crestere economica in SUA pentru acest an la 6.5% (fata de 4.2% cu 3 luni in urma).
  • Stimulul economic in valoare de 1.9 trilioane USD a fost adoptat recent in Congres, iar un alt pachet de stimul poate fi lansat in a doua parte a acestui an.
  • Profiturile totale ale companiilor americane care compun indicele S&P 500 sunt estimate sa depaseasca in acest an nivelul inregistrat in 2019.

Urmatoarele cateva trimestre vor arata care dintre fortele cu impact pozitiv sau negativ vor avea de castigat in ceea ce priveste evolutia bursei americane de actiuni.