Bursa de Valori Bucuresti vs Wall Street

Data: 17/12/2020

La finalul acestui an, bursa americana de actiuni ajunge la noi maxime record, cu indicele S&P 500 reusind sa atinga 3,700 puncte pentru prima data in istorie. Una dintre cele mai importante intrebari cu care vom incepe 2021 va fi cat de repede isi vor reveni economiile globale.

  • Oxford Economics estimeaza ca la jumatatea anului viitor PIB-ul SUA se va situa in termeni reali la acelasi nivel cu cel din ultimul trimestru al anului 2019. Asta ar insemna ca efectul general de scadere economica ar putea fi anulat intr-o perioada de 18 luni.
  • In schimb, zona euro este asteptata sa atinga acelasi nivel al PIB-ului in termeni reali in prima parte a anului 2022, asadar socul economic s-ar consuma in intregime intr-un interval de aproximativ 24 de luni.

Intr-un an in care scaderea economica din SUA este estimata la 3.7% (si la 4.2% la nivel global), pare nefiresc sa vedem noi maxime istorice pe Wall Street.

  • Companiile din structura indicelui S&P 500 sunt tranzactionate acum la cotatii de peste 22 de ori mai mari decat profiturile anticipate pentru anul 2021.
  • Si totusi, Rezerva Federala sugereaza ca va pastra rata cheie a dobanzii din SUA la zero in urmatorii cativa ani. Banca centrala cumpara obligatiuni guvernamentale si garantate cu ipoteci in valoare lunara de 120 miliarde USD (adica 1.44 trilioane USD anual).
  • Infuzia de lichiditate a depasit 6 trilioane USD via programe fiscale si monetare, reducand cel putin deocamdata riscul unor falimente majore in economia SUA si mutand atentia investitorilor catre o posibila revenire economica in 2021.
  • O serie de sectoare economice reprezentate pe bursa americana, precum tehnologia, anticipeaza perspective intacte de crestere.

In Romania, unul dintre scenariile posibile la inceputul acestui an era cel al unui derapaj fiscal suplimentar si al unei deteriorari a rating-ului de tara din partea agentiei Standard & Poor’s.

  • Chiar daca deficitul bugetar ar putea fi de circa 9% din PIB in 2020, Comisia Europeana recomanda o reducere treptata a acestuia in urmatorii ani. Cel mai probabil, revenirea la o tinta de deficit de 3% din PIB se va realiza in decurs de 4 ani.
  • Pe tot parcursul acestui an, statul roman a reusit sa se imprumute pe pietele locale si internationale de capital la costuri rezonabile. De asemenea, au fost emise titluri de stat destinate subscrierii de catre persoane fizice care au fost ulterior listate la Bursa de Valori Bucuresti. Suma atrasa prin cele doua emisiuni (august si noiembrie) a totalizat aproximativ 1 miliard EUR.

Pentru a compara randamentul care putea fi obtinut prin investia in principalele companii romanesti listate la Bursa de Valori Bucuresti cu cel al principalelor companii americane listate pe Wall Street (incluzand dividendele in ambele cazuri), am calculat randamentul mediu anual al indicelui BET-TR exprimat in USD in ultimii 5 ani, respectiv randamentul mediu anual al indicelui S&P 500 Total Return. Acesta din urma are valori diferite fata de indicele clasic S&P 500 intrucat include reinvestirea dividendelor (asa cum, la Bursa de Valori Bucuresti, valorile indicelui BET-TR sunt diferite de cele ale indicelui de referinta BET).

  • In urma cu 5 ani, pe 15 decembrie 2015, indicele BET-TR exprimat in USD avea valoarea de 6,595 puncte.
  • Pe 15 decembrie 2020, adica 5 ani mai tarziu, indicele BET-TR exprimat in USD avea valoarea de 13,843 puncte. Asta inseamna ca o investitie in principalele companii romanesti listate la Bursa de Valori Bucuresti ar fi generat un randament mediu anual de 16%.
  • In urma cu 5 ani, pe 15 decembrie 2015, indicele S&P 500 Total Return avea valoarea de 3,817 puncte.
  • Pe 15 decembrie 2020, adica 5 ani mai tarziu, indicele S&P 500 Total Return avea valoarea de 7,628 puncte. Asta inseamna ca o investitie in principalele companii americane listate pe Wall Street ar fi generat un randament mediu anual de 14.9%.

Investitia in cele mai mari si intens tranzactionate companii romanesti listate la Bursa de Valori Bucuresti s-ar fi dovedit marginal mai profitabila in ultimii 5 ani, chiar daca in acest interval de timp piata de capital din Romania s-a confruntat cu diverse riscuri si evenimente considerate a fi negative (asa cum au fost ordonanta guvernamentala controversata de la finalul anului 2018 si pandemia globala Covid-19).

(*) calcule: Cristian Tudorescu

Surse:
https://twitter.com/OxfordEconomics/status/1337126691056070656
https://www.yardeni.com/pub/int-sap500.pdf
https://bvb.ro/FinancialInstruments/Indices/IndicesProfiles.aspx?i=BET-TR
https://ycharts.com/indices/%5ESPXTR

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.