Bursa de Valori Bucuresti recupereaza integral declinul din primavara

Data: 17/12/2020

in 2020, Inregistrand o apreciere de peste 9% in luna noiembrie, indicele BET-TR a reusit sa recupereze integral declinul provocat in primavara de pandemia Covid-19.

• Pe 9 decembrie, indicele BET-TR a incheiat sedinta de tranzactionare la peste 16,000 puncte, depasind nivelul de 15,970 puncte atins la finalul anului trecut.
  • in BET-TR este primul indice de tip "total return" lansat de Bursa de Valori Bucuresti in 2014. Urmareste atat evolutia preturilor celor mai intens tranzactionate 17 companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (reflectata de indicele de referinta al pietei BET), cat si dividendele oferite de acestea.

In primele 11 luni din acest an, valoarea totala a tranzactiilor la Bursa de Valori Bucuresti a crescut cu 42% fata de perioada similara din 2019 si a depasit 14 miliarde RON (aproape 3 miliarde EUR). Lichiditatea zilnica a crescut la randul sau cu peste 42%, depasind 62 milioane RON (aproape 13 milioane EUR).

• Cele mai intens tranzactionate companii listate au fost Banca Transilvania (TLV), Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (OMV), Romgaz (SNG) si BRD - Groupe Societe Generale (BRD).
  • TradeVille s-a situat in topul* celor mai activi 5 brokeri la Bursa de Valori Bucuresti, inregistrand un rulaj total de aproape 3 miliarde RON.

In urma cu 25 de ani, in prima sedinta de tranzactionare din istoria moderna a Bursei de Valori Bucuresti care a avut loc pe 20 noiembrie 1995, au fost realizate 45 de tranzactii cu un volum total de 905 actiuni apartinand unui numar de 6 companii listate. La finalul anului 1995, erau 9 companii listate la Bursa de Valori Bucuresti.

• La finalul lunii trecute, capitalizarea bursiera a celor peste 350 de companii listate a ajuns la 104 miliarde EUR (peste 21 miliarde EUR).
  • La acestea se adauga 60 de emitenti de obligatiuni, valoarea cumulata a emisiunilor de obligatiuni listate fiind de peste 25 miliarde RON (peste 5 miliarde EUR).
  • In 2020, TradeVille a intermediat peste 50%** din plasamentele de actiuni si obligatiuni corporative pentru companii din diferite industrii: Norofert (ingrasaminte organice), Bittnet Systems, iHunt Technology si Safetech Innovations (tehnologie si servicii IT), Agroland si MAMBricolaj (agricultura si bricolaj), Libra Internet Bank si Patria Bank (banci si servicii financiare).

In septembrie, piata de capital din Romania a fost promovata la statutul de Piata Emergenta de catre furnizorul global de indici FTSE Russell, fiind plasata astfel in atentia unor fonduri de investitii cu active totale de aproximativ 250 miliarde EUR.

• Banca Transilvania (TLV) si Nuclearelectrica (SNN) au fost admise in indicii de piata emergenta ai FTSE Russell, impartind aceeasi grupa valorica cu Alibaba, Tencent Holdings, Taiwan Semiconductor Manufacturing si Naspers.
  • Cu aceeasi ocazie, TeraPlast (TRP), cel mai mare producator roman de materiale de constructii, a fost promovata in indicii TotalCap si MicroCap ai FTSE Russell.
  • In aceasta saptamana, actiunile Transelectrica (TEL), companie de stat care asigura functionarea sistemului energetic national, au intrat in structura indicelui MSCI 100 Frontier Markets. Alaturi de Transelectrica (TEL), din structura acestui indice mai fac parte Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), BRD - Groupe Societe Generale (BRD), Electrica (EL) si Transgaz (TGN).

* https://www.linkedin.com/company/bucharest-stock-exchange/
** analiza TradeVille