Archegos: un accident care astepta sa se intample

11/05/2021

Cum a reusit Archegos Capital Management, un fond de investitii micut si obscur, sa piarda aproape instantaneu cateva miliarde bune intr-un portofoliu de actiuni? Avand ca brokeri unele dintre cele mai mari banci globale de investitii?

    Dar, pentru inceput, cine este de fapt Archegos?
  • Teoretic, un fond de investitii. Practic, un "family office". Adica un fond in care administratorul isi investeste proprii bani.
  • "Family offices" au devenit la moda in ultimii ani. Partial, datorita reglementarilor mai generoase vizavi de aceasta nisa de fonduri.
  • Dar si pentru a acomoda investitii mai riscante. George Soros are un asemenea "family office". La fel Stanley Druckenmiller, John Paulson si James Simons. Chiar si Jeff Bezos si Michael Bloomberg detin asa ceva.
    Cine administra Archegos?
  • Bill Hwang, fostul manager de portofoliu al Tiger Asia, unul dintre cele mai profitabile fonduri de investitii specializate pe pietele asiatice. Ucenic al celebrului investitor Julian Robertson.
    Tiger Asia a debutat in 2001 cu active de sub 100 milioane USD. Cativa ani mai tarziu, la varf, fondul administra peste 5 miliarde USD.
  • Pentru un timp, Tiger Asia a reusit sa inregistreze randamente anuale cuprinse intre 40% si 80%. Dar a suferit si cateva esecuri monumentale. In toamna anului 2008, Archegos paria impotriva Volkswagen....ciudat pentru un fond axat pe piete asiatice si deloc inspirat, caci actiunile producatorului auto din Wolfsburg s-au apreciat cu 348% in doar doua zile.
  • Iar controversele au continuat. In 2012, Tiger Asia a pledat "vinovata" in fata unor acuzatii de "insider trading" ridicate de agentiile americane de reglementare. Desi a platit 44 milioane USD pentru suspendarea acuzatiilor, reglementatorii i-au interzis lui Bill Hwang sa mai administreze bani ai clientilor.
  • Asa ca, un an mai tarziu, in 2013, Tiger Asia a devenit Archegos Capital Management. Noul “family office” s-a specializat pe investitii concentrate in actiuni ale unor companii din SUA, China, Japonia, Coreea de Sud si Europa. Anul trecut, administra in jur de 10 miliarde USD...exclusiv banii personali ai lui Bill Hwang si ai familiei acestuia.
    In debutul acestui an, portofoliul Archegos era investit in companii listate, dar fara sa fie compus din actiuni cu detinere fizica (asa cum poti cumpara prin TradeVille).
  • Mare parte din portofoliu era construit printr-un soi de derivate complexe numite "total return swaps". Prin care Archegos putea investi la bursa contra unui colateral (marja) de numai 15% din valoarea fiecarei expuneri.
  • Prin acest tip de instrumente, Archegos a ramas anonima, nefiind nevoita sa-si declare pozitiile agentiilor de reglementare. Chiar daca fondul avea expuneri de peste 10% din “float”-ul unor companii listate. Cateodata chiar 25%.
  • Cine intermedia aceste tranzactii riscante? Credit Suisse, UBS, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo, Nomura si (cum altfel?) Deutsche Bank. Credit Suisse avea o expunere notionala de peste 20 miliarde USD in relatia cu Archegos.
  • In ce a investit Archegos? In mare parte, companii de tehnologie si din aria serviciilor de comunicatii. Precum ViacomCBS, Discovery, Tencent Music Entertainment, Baidu si iQIYI.
    In martie, ViacomCBS...care se apreciase deja cu peste 150% in primele doua luni ale acestui an...a anuntat ca va emite actiuni noi.
  • In valoare de 3 miliarde USD, finantarea la bursa era destinata contracararii unor concurenti precum Netflix, Disney+ si Apple TV. Anuntul a generat o alunecare brusca de peste 25% a actiunilor ViacomCBS.
  • Un asemenea soc nu este neaparat critic atunci cand detii fizic actiunile. Dar cand le-ai cumparat cu o marja de numai 15%...
    Ca raspuns, Archegos a inceput sa vanda din pozitia detinuta pe ViacomCBS. Ritmul vanzarilor s-a intensificat rapid si a destabilizat alte companii listate. Discovery, de pilda.
  • Bancile care actionasera ca brokeri pentru Archegos au cerut dintr-odata marje mai mari. Si cum Archegos nu avea acesti bani, bancile au inceput sa vanda din colateral.
  • Vanzarile totale s-au ridicat in doar cateva zile la aproape 30 miliarde USD. Pe 26 martie, Discovery a pierdut 27% din valoarea de piata, cel mai sever declin procentual dupa septembrie 2008. ViacomCBS a fost zguduita de o depreciere similara de 27%, cea mai mare din istorie.
    Cine a pierdut si cat de mari au fost pierderile?
  • Archegos, fireste. Cat anume, depinde pe cine intrebi. WSJ spune 8 miliarde USD in 10 zile. Bloomberg sugereaza 20 miliarde USD in doar 2 zile.
  • Credit Suisse a incasat o pierdere de 4.7 miliarde USD. La cateva zile dupa ce banca elvetiana a fost zguduita de un alt scandal. Greensill Capital, o companie britanica de servicii financiare, si-a declarat brusc falimentul la inceputul lunii martie. Ce expunere avea Credit Suisse pe Greensill Capital? Cel putin 10 miliarde USD.
Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.