De ce „Discuta Investitii”?

Americanii ar zice "Let's talk business", pe cand, pe la noi se spune mai degraba ca nu e frumos sa ne spalam rufele in public. Din pacate, tema banilor si a investitiilor inca este un subiect tabu in Romania, cu toate ca nu ducem lipsa de experti in domeniu si nici nu suntem, de regula, detasati de subiectele mondene. Cu totii am fost de-a lungul timpului experti in fotbal, showbiz sau politica, dar, cand vine vorba de bani si investitii, ne ferim sa discutam cu cei apropiati, fie pentru ca ni se pare ca nu ne pricepem suficient de bine, fie pentru ca nu vrem sa fim perceputi ca inadecvati.

Cresterea numarului de participanti in piata de capital autohtona si listarea Hidroelectrica in prima parte a anului 2023 au readus tema banilor si a investitilor in centrul atentiei noastre colective. Cu mic cu mare, cu totii am avut o parere despre listarea Hidroelectrica, si acest lucru a fost vizibil atat pe grupurile de investitori din retelele de socializare, cat si in statiile de metrou, in tramvaiele aglomerate sau la un taifas cu un sofer de taxi. Si, totusi, Romania ramane deficitara cand vine vorba de educatie financiara, conform ultimelor date la nivelul Uniunii Europene. Stim sa ne plangem ca nu avem destule autostrazi sau ca traficul ramane infernal prin Bucuresti, dar nu ni se pare strigator la cer ca atat de multi conationali sunt considerati analfabeti cand vine vorba de investitii.

Discutiile despre managementul banilor si felul in care ne putem asigura un viitor mai prosper incep sa isi faca loc timid in spatiul public. Tot mai multe evenimente organizate de banci sau centre universitare se bucura de o audienta generoasa. Investitiile incep sa iasa din zona de „murdar”, in care au fost puse laolalta cu banii si capitalismul necrutator. Pentru ca acest trend sa prinda contur, este important sa ne obisnuim sa discutam la fel de liber despre evolutia pietei de capital cum o facem despre un penalty acordat in weekend. Este normal sa avem pareri diferite despre economie, despre companiile listate sau despre evolutia pe care credem ca o vor avea. La fel ca in fotbal, parerile diferite vor duce la dezvoltarea si adoptarea acestui sector ca fenomen public.

Piata de capital nu se rezuma la cifre, date sau statistici. Bursa nu mai este de mult timp un loc al oamenilor bogati, un circuit inchis in care doar cei privilegiati pot intra. Democratizarea bursei, prin deschiderea conturilor de tranzactionare online, precum si transparenta de care s-a bucurat in ultimul timp pot schimba datele problemei. Spre deosebire de alte domeniii despre care discutam fara nicio retinere, cand vine vorba despre investitii ne simtim oarecum rusinati si ni se pare ca nu putem avea o parere informata. Acelasi lucru este, insa, valabil si cand vine vorba de politica. Nu avem cu totii studii politice universitare pentru a ne da cu parerea despre guvern, coalitii sau legi promulgate. Si, totusi, zi de zi, discutam aprig despre ce am schimba noi daca am fi in locul politicienilor.

Bursa este locul propice de a initia discutii. Companiile listate provin din sectoare atat de diferite incat este imposibil sa nu avem macar o conexiune cu una dintre ele. Totodata, bursa este mai mult decat un grafic care se misca precum un val: este un organism viu, plin de emotie, si acest lucru se poate observa zilnic la intalnirea dintre cumparatori si vanzatori. Negocierile duse de acestia fara glas sunt asemanatoare celor din targul de masini, unde cele doua parti incearca sa afle care este pretul corect. Nu ne permitem sa ratam aceasta transformare a pietei de capital din ultimele decenii, deoarece excluderea acestor teme din discutiile zilnice ne va lasa mai saraci, atat din punct de vedere material, cat si intelectual. A fi aproape de bursa, a-i simti pulsul zilnic, ne aduce, vrand-nevrand, mai aproape de informatie, de stiri, de evenimente importante. Discutiile despre bursa pot spori investitiile personale si ne pot asigura un viitor mai prosper.

Un bun exemplu al modului in care bursa este perceputa in ultima perioada a fost oferit de pandemia recenta. Numarul record de conturi de tranzactionare deschise la nivel global a aratat ca bursa este de interes si ca merita atentia noastra. Cresterile spectaculoase inregistrate atat la Bucuresti, Frankfurt, Londra sau New York de la minimile din 2020 au imbogatit o noua generatie de investitori. Astfel, bursa a devenit mai accesibila si, in acelasi timp, mai prietenoasa. Daca tot suntem de-a lungul anului politicieni, antrenori de fotbal sau influenceri, putem incerca macar o zi pe an sa fim si brokeri, analisti sau economisti. Astfel, vom putea pune pe harta discutiilor cotidiene si un subiect, care, pentru mult timp a ramas tabu.

Tu ce mai aștepți? Discuta investitii. Deschide cont.

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.