Suport si rezistenta

Suporturile si rezistentele reprezinta locatii de pret cheie unde se intalnesc cererea si oferta.

Suportul este nivelul de pret unde cererea este considerata a fi suficient de puternica pentru a preveni continuarea unei deprecieri. Cu cat pretul scade catre nivelul de suport si prin consecinta instrumentul financiar devine mai ieftin, cu atat cumparatorii teoretic devin mai inclinati sa cumpere iar vanzatorii mai putin tentati sa vanda. La momentul la care pretul testeaza nivelul de suport, se considera ca cererea va fi teoretic suficient mai mare decat oferta, prevenind o cadere a pretului sub suport.

Rezistenta este nivelul de pret unde oferta este considerata a fi suficient de puternica pentru a preveni continuarea unei aprecieri. Cu cat pretul avanseaza catre nivelul de rezistenta si prin consecinta instrumentul financiar devine mai costisitor, cu atat vanzatorii teoretic devin mai inclinati sa vanda iar cumparatorii mai putin tentati sa cumpere. La momentul in care pretul testeaza nivelul de rezistenta, se considera ca oferta va fi teoretic suficient mai mare decat cererea, prevenind o apreciere a pretului peste rezistenta.

Suportul se poate transforma in rezistenta, si invers. Cand pretul cade sub un nivel de suport, acesta devine rezistenta. Cand pretul se apreciaza peste un nivel de rezistenta, acesta devine suport.

In functie de instrumentele de analiza tehnica prin care se calculeaza, suporturile si rezistentele nu sunt intodeauna niveluri punctuale de pret, ci pot reprezenta si zone de pret stabilite intre anumite niveluri punctuale.

Identificarea unor suporturi si rezistente cheie este una din cele mai importante conditii ale analizei tehnice de succes. Desi stabilirea unor niveluri exacte de suport si rezistenta este uneori extrem de dificila, a fi constient de existenta si localizarea acestora poate creste acuratetea analizei si abilitatea de a determina probabilitatea dinamicii viitoare a pretului.

Grafic Suport si Rezistenta grafic Suport si Rezistenta

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.