MACD - Moving Average Convergence Divergence

MACD este un indicator de trend ce cuantifica interdependenta dintre doua medii mobile ale preturilor. El se reprezinta grafic prin doua drepte ale caror intersectii dau semnale de tranzactionare: o linie continua (numita linia MACD) si o linie punctata (numita linia de semnal). Dreapta MACD masoara diferenta dintre doua medii mobile exponentiale si reactioneaza relativ rapid la schimbarea preturilor. Dreapta de semnal este o medie mobila exponentiala a dreptei MACD. Aceasta reactioneaza mai încet la schimbarea preturilor.

Interpretare MACD

Generarea semnalelor de cumparare si vânzare

Semnalele sunt generate atunci când cele doua drepte se intersecteaza. Un semnal de cumparare are loc când linia MACD intersecteaza de jos în sus linia de semnal. Semnalul este cu atât mai puternic cu cât intersectia are loc mai jos de zero.

Un semnal de vânzare are loc când linia MACD intersecteaza de sus în jos linia de semnal. Semnalul este cu atât mai puternic cu cât intersectia are loc mai sus de zero.

Indicarea tendintei

Daca o tendinta devine mai puternica, atunci diferenta dintre cele doua medii mobile va creste. Aceasta înseamna ca daca ambele drepte sunt peste (respectiv sub) zero si linia MACD este deasupra (respectiv dedesubtul) liniei de semnal, atunci tendinta este crescatoare (respectiv descrescatoare).

Indicarea divergentei "Bullish" si "Bearish"

Divergenta dintre MACD si pret indica slabirea unei miscari în sus sau în jos. Divergenta “Bearish” (descrescatoare) are loc atunci când preturile cresc tot mai mult, dar MACD descreste. Acesta este un semnal ca tendinta crescatoare slabeste. Divergenta “Bullish” (crescatoare) are loc atunci când pretul scade tot mai mult, dar MACD creste. Acesta este un semnal ca tendinta descrescatoare slabeste.

Un element important este faptul ca desi divergentele indica o tendinta în curs de slabire, ele nu indica clar faptul ca tendinta s-a inversat. Semnalul sau confirmarea ca tendinta s-a inversat trebuie sa vina din actiunea pretului, de exemplu din modificarea unei linii de trend.

Grafic grafic MACD

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.