Linii de trend

Liniile de trend servesc atat pentru identificarea unui trend cat si pentru confirmarea acestuia.

O linie de trend uneste doua sau mai multe niveluri de pret notabile din punct de vedere tehnic, si se extinde in viitor asa incat sa-i fie testat rolul sau de suport sau rezistenta. Multe din principiile care functioneaza in cazul suporturilor si rezistentelor pot fi aplicate si liniilor de trend.

O linie de trend pozitiv are o inclinatie ascendenta si este formata din unirea a doua sau mai multe niveluri minime de pret. Nivelul minim urmator din serie trebuie sa fie mai mare decat cel precedent pentru ca linia de trend sa aiba o inclinatie ascendenta.
Liniile de trend pozitive actioneaza ca suport, indicand ca cererea neta (cererea minus oferta) creste chiar daca preturile se apreciaza – ceea ce arata o determinare puternica din partea cumparatorilor.
Atata timp cat preturile raman deasupra liniei de trend, se considera ca trendul pozitiv este solid si intact. Daca preturile coboara sub linia de trend, cererea neta este in descrestere si astfel exista posibilitatea ca o schimbare a trendului sa fie iminenta.

O linie de trend negativ are o inclinatie descendenta si este formata din unirea a doua sau mai multe niveluri maxime de pret. Nivelul maxim urmator din serie trebuie sa fie mai mic decat cel precedent pentru ca linia de trend sa aiba o inclinatie descendenta.
Liniile de trend negative actioneaza ca rezistenta, indicand ca oferta neta (oferta minus cererea) creste chiar daca preturile se depreciaza – ceea ce arata o determinare puternica din partea vanzatorilor.

Atata timp cat preturile raman sub linia de trend, se considera ca trendul negativ este solid si intact. Daca preturile urca peste linia de trend, oferta neta este in descrestere si astfel exista posibilitatea ca o schimbare a trendului sa fie iminenta.

O linie de trend se formeaza din doua sau mai multe niveluri cheie de pret. Cu cat mai multe asemenea niveluri, cu atat mai relevanta se considera a fi linia de trend.

Liniile de trend sunt unul din cele mai importante si utilizate instrumente ale analizei tehnice – insa folosite incorect, ele pot produce multe semnale false. Liniile de trend servesc insa ca avertizari, momente in care participantii la piata pot fi atenti si la alte semnale de confirmare vizavi de o posibila schimbare a trendului.

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.