Average true range (ATR)
Average True Range (ATR) este un indicator de analiza tehnica care masoara volatilitatea unui instrument financiar, nu masoara directia miscarii care va urma. Acest indicator a fost proiectat in anii `70 de catre J. Welles Wilder si facut public prima data in cartea sa numita `New Concepts in Technical Trading Systems`.
Modul de calcul Average True Range (ATR)
Media mobila simpla este calculata ca medie a preturilor de inchidere aferente unui numar de perioade. De exemplu, media mobila simpla pe 5 zile este rezultatul sumei preturilor de inchidere inregistrate in ultimele 5 zile divizat la 5.
Se calculeaza True Range (marimea miscarii pretului pe perioada analizata), aceasta fiind maximul dintre:
- distanta dintre maximul perioadei curente si minimul perioadei curente
- distanta dintre inchiderea perioadei anterioare si maximul perioadei curente
- distanta dintre inchiderea perioadei anterioare si minimul perioadei curente
Urmatorul pas este calcularea mediei lor pe perioada dorita, rezultand astfel ATR.
Este important de inteles ca acest mod de calcul arata volatilitatea ca nivel absolut si nu este foarte bun pentru a compara instrumente ale caror preturi difera foarte mult. De exemplu o actiune cu pretul de 3 lei va avea un ATR mult mai mic decat o actiune cu pretul de 30 de lei daca se va folosi aceasta formula simpla. Pentru a face nivelele comparabile modul de calcul trebuie schimbat in procente. In functie de rezultatul dorit, poate fi folosita formula simpla cand se doreste gasirea volatilitatii unui singur instrument sau o formula procentuala cand se compara mai multe instrumente intre ele.
Imaginea de mai jos este un exemplu cu volatilitatea SIF1. Aceasta era de aproximativ 0.04 RON/zi la inceputul lunii iulie 2009. Este volatilitatea absoluta care ne arata in mod simplu media marimii miscarii pretului, cu alte cuvinte intr-o zi putem sa ne asteptam la o miscare de 0.04 RON pe SIF1 la aceasta data.