Leverage (levierul)

Leverage (levierul) = utilizarea de costuri fixe cu scopul de a creste rata de rentabilitate a unei investitii. Un exemplu de leverage l-ar reprezenta cumpararea de valori mobiliare in marja. Levierul poate opera pentru a creste rata de rentabilitate, dar in acelasi timp creste si gradul de risc al investitiei.

Levierul reprezinta o tehnica de investitie prin care se utilizeaza o suma de bani mica pentru a face o investitie de valoare mult mai mare. Astfel tehnicile „leverage” ofera o putere financiara semnificativa. Un alt exemplu ar fi: un imprumut de 90% din valoarea unei case pentru a o achizitiona. Daca acea proprietate este vanduta pentru o suma mult mai mare decat reprezinta cei 90% din pretul initial care au fosti imprumutati, castigul dupa achitarea datoriei revine integral investitorului. Dar in cazul in care proprietate este vanduta la un pret sub valoarea reprezentata de 90%, atunci pierderea este suportata integral de investitor.

Tehnica „leverage” poate fi riscanta in cazul in care instrumentul subadiacent nu functioneaza conform previzionarii. In cel mai rau caz se pierd banii proprii investiti plus suma datorata.

Levier financiar = folosirea de capital imprumutat cu costuri certe, independente de proftabilitatea activitatii. Se masoara prin raportul dintre totalul activelor folosite si capitalul propriu investit. Levierul financiar poate ajuta la initierea unor activitati economice (productive sau investitionale) de o anvergura mult mai mare decat permitea capitalul propriu avut la dispozitie dar adauga si riscuri semnificative pentru antreprenor / investitor in cazul in care rezultatul operational este unul negativ.
Cu cat raportul dintre contributia adusa de creditori este mai mare in comparatie cu contributia actionarilor (capitalul propriu), cu atat este mai mare levierul financiar al entitatii economice. Levierul financiar amplifica schimbarile care au loc in venitul net, comparativ cu evolutia venitului din exploatare. De exmplu: levierul poate aduce cresteri de 30% a venitului net in conditiile in care venitul din exploatare creste cu 20%. Fara levier acea crestere de 20% a venitului din exploatare ar determina, in mod normal, o crestere egala a venitului net. Investitiile actionarilor pot fi expuse unor riscuri substantiale ori de cate ori venitul din exploatare este in scadere.

Levier operational = utilizarea de costuri fixe (ex. cumpararea unui utilaj in locul inchirierii lui) care conduce la o crestere accelerata a profiturilor operationale in cazul in care volumul de activitate creste. Aceasta deoarece inchirierea utilajului se putea face in functie de volumul efectiv necesar si, ca atare, costurile (si implicit profitul operational) variau proportional cu volumul de activitate. In cazul detinerii utilajului cheltuielile cu amortizarea vor fi, in anumite limite, fixe, indiferent de volumul de activitate. Ceea ce inseamna ca pierderile vor fi mai mari (fata de situatia inchirierii) in cazul in care volumul de activitate scade dar si profiturile vor fi mai mari in cazul in care volumul de activitate creste.


Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 75% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: helpdesk@tradeville.eu
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)