Curs de schimb

Cursul de schimb este determinat de o suita de fenomene economice, politice si sociale proprii fiecarei tari emitente de moneda. De asemenea economia mondiala exercita o influenta importanta asupra evolutiei cursului de schimb. Fiecare tara mentioneaza o serie de elemente in ceea ce priveste modul de definire a valorii monedei, tipul de curs practicat, modalitatea de contare a valutelor in moneda nationala, autoritatile care stabilesc si supravegheaza cursul valutar etc.

Cursul de schimb sau cursul valutar este pretul la care moneda nationla se schimba cu o alta moneda si reprezinta rezultatul raportului dintre cerere si oferta. Prin cerere se intelege cantitatea de valuta achizitionata la un moment dat pe piata valutara si la diferite valori ale valutei.

Cererea de valuta se poate exprima matematic astfel:
Dv = f (Cv, Qd )
- Dv = cererea de valuta
- Qd = cantitatea ceruta de valuta
- Cv = cursul valutar

Variatiile cursului valutar sunt date de variatiile cererii si a ofertei de valuta, astfel cresterea cererii de valuta duce la cresterea cursului valutar determinand deprecierea monedei, iar scaderea cererii de valuta are ca efect scaderea cursului valutar determinand aprecierea monedei; cresterea ofertei de valuta duce la scaderea cursului valutar de echilibru determinand aprecierea monedei, iar scaderea ofertei de valuta duce la cresterea cursului valutar de echilibru determinand deprecierea monedei. Cursul valutar de echilibru se constituie pe baza cererii si ofertei de valuta, cantitatea de valuta ceruta este egala cu cantitatea de valuta oferita.

La nivelul fluctuatiei cursului valutar se poate vorbi despre:
- aprecierea valutara (moneda isi mareste puterea de cumparare in raport cu alte valute pe un interval de timp
- revalorizarea (majorarea prin lege a valorii unei monede)
- deprecierea (o moneda isi diminueaza puterea de cumparare in raport cu alte valute pe un interval de timp dat)
- devalorizarea (micsorarea prin lege a valorii unei monede)

Clasificarea cursului valutar:

a) dupa gradul de stabilitate
- cursul punctelor de aur (caracterizeaza sistemele monetare bazate pe etalonul moneda-aur)
- cursul stabil (incepand cu 1944, tarile membre FMI sunt obligate sa mentina evolutia cursului monedelor nationale in anumite limite fata de paritatea valutara)
- cursul flotant (cursul valutar se formeaza si oscileaza fara limite prestabilite)

b) in functie de autoritatea (sau locul) unde se formeaza cursul valutar
- curs oficial (autoritatea monetara nationala stabileste in mod unilateral cursul)
- curs de piata (se formeaza la nivel interbancar, in functie de raport cerere-oferta)
- curs reprezentativ (utilizat de FMI in raport cu tarile membre)
- curs bursier (se stabileste in tarile in care sistemul bursier este preponderent)
- curs tolerant (bursa neagra-tari cu restrictii valutare sau monede neconvertibile)

c) dupa numarul de cursuri
-cursuri unice (autoritatile monetare stabilesc un singur curs pentru fiecare moneda straina)
- cursuri multiple (autoritatile monetare stabilesc mai multe cursuri pentru acceasi moneda straina)

d) dupa modalitatea de cotare
- cursuri de schimb directe (unitatea monetara straina constanta este exprimata in moneda nationala care variaza in functie de valuta cotata)
- cursuri de schimb indirecte (unitatea monetara nationala constanta este exprimata in moneda straina
- cursuri incrucisate ( implica interventia unei a treia monede pentru a echivala moneda straina cu moneda nationala)

e) dupa termenul la care este valabil cursul
- cursuri la vedere (operatiunile de vanzare-cumparare a valutei la vedere; de obicei, decontarea se face intr-un interval de 48 de ore)
- cursuri la termen (operatiunile de vanzare-cumparare a valutei la termen; de obicei, decontarea se face intr-un interval de timp mai mare de 48 de ore)

Paritatea puterii de cumparare reflecta bunurile si serviciile ce se pot achizitiona cu unitatile monetare din doua tari. Cursul valutar este determinat de puterea de cumparare care este definita de factori atat interni (factori economici, de ordin monetar, macroeconomici) cat si externi (pozitia economica a tarii, raport cerere-oferta, factori economici, politici, sociali, militari pe piata internationala).


Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: helpdesk@tradeville.eu
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)