Cum își alege Warren Buffett companiile

Warren Buffett este considerat cel mai de succes investitor al tuturor timpurilor, cu o reputaţie de a bate piaţa chiar şi atunci când acţiunile stagnează. Ceea ce pot învăţa investitorii de rând de la Buffett este că succesul extraordinar vine din metoda de alegere a acţiunilor.

Investitorii de excepţie trăiesc şi respiră pieţele, urmăresc ciclurile economice şi studiază tiparele comportamentale. Warren Buffett, cel mai de succes investitor al tuturor timpurilor, crede că acţiunile reprezintă parte din capitalul unui business şi că investitorii ar trebui să se considere proprietari în devenire ai oricărei companii în care investesc. 

El nu cumpără o acțiune cu scopul de a o vinde într-un an sau doi la un preț mai mare, ci cumpără o parte dintr-o companie de a cărei creștere vrea să profite pentru cel puțin 10-20 de ani. Investiția la bursă trebuie privită ca un antreprenoriat, potrivit celui supranumit „Oracolul din Omaha”.

Acesta își explică teoria pornind de la premisa că orice investitor care începe o afacere pe cont propriu ar analiza multe opțiuni și ar alege-o pe cea care are cel mai bun potențial la un preț rezonabil. Gândind astfel, atunci când fac plasamente pe bursă, oamenii de afaceri nu vor cădea în capcana unor acțiuni pentru care trebuie să cheltuiască prea mult. Spre exemplu, un antreprenor care vrea să investească 10.000 EUR într-o gogoserie nu o va face cu scopul de a primi 12.000 EUR peste un an de zile, ci de a vinde cat mai multe gogoși la o diferență cat mai mare între costul necesar pentru producerea lor și prețul de desfacere. În felul acesta, el va realiza un profit, pe care îl va reinvesti pentru a-și crește afacerea sau din care își va plăti dividende.

Când face o achiziție, pe Buffett îl interesează mai puțin evoluția prețului acțiunii. Atenția lui este orientată spre ratele de profitabilitate ale companiei și rata de creștere a profitului net pe acțiune. De altfel, Buffett spune că dacă bursa s-ar închide pentru 5 ani de zile, pe un investitor nu ar trebui să îl afecteze acest lucru. Pentru a deține acțiuni pe termen lung, Buffett nu cumpără orice firmă, ci alege acele companii care au demonstrat un avantaj competitiv pe o perioadă de cel puțin 10 ani și pe a căror linie de business o poate înțelege.

Una dintre metodele sale de evaluare presupune estimarea valorii intrinseci a companiei folosindu-se de rata istorică de creştere a profitului net pe acţiune, evitând modelele complicate de evaluare. De exemplu, despre investiţia în IBM, Buffet a spus că a analizat intotdeauna raportul anual al companiei, dar că "l-a citit cu alţi ochi" în 2011 când a început să cumpere acţiuni la gigantul IT.

IBM a avut o rată compusă de creștere a profitului net pe acțiune (EPS) de 11,50%, în ultimii zece ani. Valoarea acestui indicator ar putea fi în 2024 de fi 43,50 $/acțiune, dacă presupunem că valoarea actuală a EPS va creşte cu aceeaşi rată. Pentru a obţine preţul potenţial al unei acţiuni IBM în 2014, Buffett alege cel mai mic PER din ultimii 10 ani şi îl înmulţeşte cu EPS estimat. Astfel, cotaţia la care ar putea fi tranzacţionată compania americană este 408 $/acțiune.

Buffett nu uită de dividende, însă adoptă o abordare conservatoare. Ia ultimul dividend și îl înmulțește cu numărul de ani pentru care face estimarea, în cazul nostru 10 ani. El nu ia în calcul nicio rată de creștere a dividendelor, deși majoritatea companiilor care au avantaje competitive își cresc dividendele de la an la an. Rezultatul îl adaugă la prețul pe acțiune estimat. În cazul nostru, avem un dividend de 3,8 $/an x 10 ani = 38 $. Obținem astfel un preț de 446 $/acțiune pentru 2024. Cum îl ajută estimarea prețului IBM pe Buffett? Simplu, de aici poate calcula randamentul anual compus al investiției. Concluzia este că cine investește acum în IBM ar obține un randament anual compus de 8,70%.

Acţiunile IBM pot fi cumpărate prin Tradeville. Cere aici o ofertă sau vezi la ce alte companii internaţionale poţi cumpăra acţiuni.  

Înapoi la Articole bursiere


Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 75% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: helpdesk@tradeville.eu
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)