Cât ai putea câștiga în 2015 din dividende

Data: 11/10/2014

Dividendele pot fi o sursă importantă de venit pentru investitorii la Bursa de Valori Bucureşti, chiar şi pentru cei care au fost dezamăgiţi de evoluţia titlurilor din portofoliu. Analiştii Tradeville vă spun care sunt companiile care ar putea distriubui cele mai mari dividende in 2015.

Dividendele sunt una dintre cele mai importante teme pentru piața de capital, respectiv un ciclu sezonier de creștere pentru companiile cu rezultate financiare bune și tradiție în plata unor dividende generoase în intervalul toamnă-primavară.

În 2014, ruta ideală pentru acest pariu a fost dată de companiile de stat, care sunt obligate prin lege să distribuie cel puțin 50% din profit către acționari și de la care analiştii aşteaptă ca și în 2015 să ofere randamente ale dividendelor mult peste dobânzile depozitelor în lei de sistemul bancar. 

Banca Transilvania, Transelectrica și Transgaz vor recompensa cel mai bine investitorii în anul 2015

Banca Transilvania SA (TLV) este probabil cel mai consecvent emitent de la BVB în distribuirea către acționari a profitului net sub forma de acțiuni, printr-o majorare de capital social, care are de regulă loc în a doua jumătate a anului. Pentru anul 2015 se estimează că va fi folosită aceeași formă de recompensare a acționarilor, iar randamentul pe care aceștia l-ar putea obține ar fi de circa 8,63%.

Societăți precum Transelectrica (TEL), operatorul sistemului energetic national, sau Transgaz (TGN), care deţine monopolul transportului de gaze, au înregistrat profituri record în 2014. La cele mai recente prețuri ale acțunilor se anticipează randamente pentru dividende între 4,99% și 13,8%, randamente foarte atractive în comparație cu dobânzile bancare din ce în ce mai mici.

În ordinea atractivităţii dividendelor estimate pe baza rezultatelor semestriale, pe primul loc se află Transelectrica, pentru care se estimează un dividend brut de 3,70 RON/acțiune, echivalentul unui randament de 13,81%. Pentru Transgaz (TGN), analiştii apreciază că societatea va oferi un dividend brut la 25 RON/acțiune, echivalentul unui randament brut atractiv de 10,50%.

Investiţii la bursă versus depozite bancare

Pentru a beneficia de aceste dividende, adică partea din profitul unei companii pe care managementul decide să o distribuie către acţionari, un investitor trebuie să cumpere acţiuni la companiile de stat listate. O perioadă prielnică achiziţiei pentru astfel de acţiuni este până la mijlocul lunii mai, timp în care interesul crescut la cumpărare ar putea aduce câștiguri și din aprecierea valorii acţiunii.

În momentul de faţă, indiferent ce fel de titluri vei alege, dividendele primite pot oferi randamente net superioare celor pe care le-ai obţine de la depozitele bancare. Randamentul se calculează prin raportarea la preţul acţiunii. În medie, un depozit în lei cu scadenţa de un an primeşte o dobandă de 3,7%, însă la Bursa de Valori Bucureşti există acţiuni care oferă dividende cu randamente duble sau chiar triple, oferite de companii stabile şi profitabile, cu istoric îndelungat de recompensare a investitorilor.

Când iei decizia să investeşti în acţiunile unei companii, predictibilitatea asupra evoluţiei sale viitoare este destul de scazută. Chiar dacă vei alege compania pe bază atractivităţii sectorului de activitate şi a rezultatelor financiare, în speranţa că acţiunile vor creşte, acestea pot avea un traseu descendent din cauza unor evenimente neprevăzute, cum ar fi turbulenţele geopolitice. Cu alte cuvinte, există posibilitatea să înregistrezi, cel puţin pe termen scurt, pierderi la nivelul portofoliului tău. Totuşi, dacă societatea în care ai investit plăteşte în mod tradiţional dividende, poţi conta măcar pe un flux de numerar periodic şi stabil, care să compenseze volatilitatea de pe piaţă.

În concluzie, dividendele sunt importante, pentru că se adaugă la câştigul obţinut dintr-o investiţie sau pot echilibra, măcar parţial, o eventuală pierdere. Pe termen lung, este posibil să recuperezi întreaga investiţie într-o acţiune din dividendele pe care aceasta le oferă. Unul din sfaturile lui Warren Buffett, renumitul investitor american, se referă la achiziţia acelor titluri de la care, dacă ar fi retrase de la tranzacţionare a doua zi şi nu le-ai mai putea vinde, ai fi mulţumit să primeşti dividende consistente ani de-a rândul.

Descarcă raportul “Top dividende estimate ale anului 2014”.

Înapoi la Articole bursiere


Conturi Demo Gratuite
Invata fara risc sa tranzactionezi
Demo Actiuni la BVB DEMO CFD

EDUCATIE

CURSURI
WEBINARII

VEZI CE FEL DE INVESTITOR ESTI

COMPLETEAZA CHESTIONARUL

Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 70% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: helpdesk@tradeville.eu
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)