In completarea unei oferte integrate de produse investitionale si beneficiind de o experienta de 25 de ani pe pietele de capital, Tradeville raspunde acum unei cereri tot mai mari pentru instrumente financiare cu venit fix competitiv in raport cu dobanzile bancare.

Pentru a primi toate informatiile necesare si la timp despre plasamentele private de obligatiuni corporative, urmate de listarea acestor obligatiuni la bursa te rugam sa completezi chestionarul din pagina urmatoare. Durata de completare a chestionarului este de 2-3 minute.

Mergi mai departe

CE SUNT OBLIGATIUNILE

Obligatiunile sunt valori mobiliare care dau dreptul detinatorului lor la primirea unei dobanzi regulate (cupon) precum si la rambursarea principalului la scadenta. Detinatorii de obligatiuni sunt creditori pentru entitatea emitenta, spre deosebire de detinatorii de actiuni (actionari) care sunt proprietari ai unei parti din aceasta (in functie de detinere). Obligatiunile pot fi emise de companii, entitati financiare sau de autoritati centrale (numite si titluri de stat) sau locale ale unui stat.

REMUNERAREA DETINATORILOR DE OBLIGATIUNI

Ca urmare a obligatiunilor detinute, investitorii sunt remunerati prin plata unei dobanzi (cupon). Dobanzile pot fi fixe pe toata perioada de viata a obligatiunilor sau pot fi variabile, caz in care cuponul se calculeaza in baza unei formule. Periodicitatea platii cuponului este stabilita de catre emitent si de cele mai multe ori aceasta este anual, semestriala sau trimestriala.

TIPURI DE OBLIGATIUNI

In ceea ce priveste obligatiunile emise de sectorul privat, se disting mai multe tipuri de titluri. In functie de garantia asociata obligatiunilor acestea pot fi garantate (secured bonds) sau negarantate (debentures). Obligatiunile garantate au garantii speciale care ii protejeaza pe detinatori in eventualitatea falimentului, pe cand obligatiunile negarantate nu au asemenea garantii. In functie de gradul de prioritate (seniority) in ceea ce priveste plata sumelor datorate se pot emite obligatiuni de asemenea diferite. Astfel, in eventualitatea lichidarii emitentului, unii investitori vor avea intaietate in rambursarea sumelor datorate. Dupa posibilitatea emitentului de a le rascumpara inainte de scadenta, obligatiunile sunt rascumparabile (callable bonds) sau nerascumparabile (noncallable bonds).

PRETUL SI RANDAMENTUL OBLIGATIUNILOR

Obligatiunile sunt adesea tranzactionabile prin sistemele burselor de valori sau pe pietele OTC (over-the-counter). Dupa emisiune, similar oricarui instrument financiar, pretul lor variaza in piata in functie de cererea si oferta respectivelor obligatiuni, aceasta fiind influentata si de contextul de piata, situatia emitentului sau de evolutia dobanzilor din respectiva tara. Pretul si cupoanele ce vor fi incasate dar si valoarea ce va fi rascumparata la scadenta intra in calculul randamentului investitorului (sau rentabilitatea investitiei). Randamentul curent se calculeaza dupa formula: Cupon anual (in valoare absoluta) / Pret *100 si ofera o masura a acoperirii investitiei prin dobanda.

RISCUL ASOCIAT OBLIGATIUNILOR

Obligatiunile sunt incadrate in categoria titlurilor financiare cu risc mai scazut deoarece investitorul primeste dobanda aferenta obligatiunilor detinute chiar daca dinamica afacerii are evolutii oscilante(chiar si in situatia in care compania emitenta inregistreaza pierderi), conditia de baza fiind ca emitentul sa nu intre in incapacitate de plata. Prin comparatie, actionarii primesc dividende in baza actiunilor detinute numai in situatia in care compania emitenta inregistreaza profit, daca actionarii decid plata de dividende. Nivelul de risc in cazul obligatiunilor difera in functie de emitentul acestora si de tara de care apartine. Astfel riscul este redus in cazul in care emitent este statul sau autoritati ale acestuia si mai ridicat daca emitentul este o companie, de asemenea riscul asociat este mai redus in cazul emitentul apartine unor economii dezvoltate si mai ridicat in situatia unor economii emergente.

RISCUL DE NEPLATA

Desi obligatiunile, in general, promit plata unor sume cunoscute la cumpararea lor, exista intotdeauna riscul ca emitentul sa nu isi poata indeplini obligatiile. Daca o companie da faliment, detinatorii obligatiunilor nu mai pot fi siguri ca isi vor recupera investitia.

Plasament privat – oferta adresata unui numar mai mic de 150 de persoane fizice sau juridice, altele decat investitori calificati, pe un stat membru al Uniunii Europene

Obligatiunile sunt purtatoare de riscuri aferente emitentului. Randamentul reflecta inclusiv aceste riscuri.